Lučka uprava Ploče partner je u sklopu EU projekta SUSPORT koji se financira u okviru Interreg Italy-Croatia programa. Jedan od glavnih ciljeva projekta SUSPORT je povećanje ekološke održivosti i energetske učinkovitosti luka na programskom području kroz povećanu institucionalnu suradnju kako bi se stvorila osnova za koordinirano i trajno upravljanje u kontekstu održivosti lučkog okoliša i energetske učinkovitosti na prekograničnoj razini. Proračun projekta je 7.142.000,00 Eura, od kojih je Lučkoj upravi Ploče dodijeljeno 440.000,00 eura.

U svrhu učinkovitijeg hlađenja IKT opreme Lučka uprava Ploče izvršila je nabava i instalaciju novog klimatizacijskog sustava za potrebe podatkovnog centra s ciljem bolje energetske učinkovitosti. U sklopu projekta SUSPORT izvršena je isporuka modularnog sustava hlađenja. Sustav hlađenja optimiziran je za potrebe podatkovnog centra Lučke uprave Ploče i IKT opreme smještene u centru pružajući najoptimalniji princip hlađenja aktivne opreme usisavanjem toplog zraka koji nastaje radom opreme i isporukom precizno rashlađenog zraka za potrebe hlađenja iste.

Topao zrak aktivne opreme uvlači se kroz perforirana stražnja vrata komunikacijsko/poslužiteljskih ormara, a ohlađeni zrak se ispuhuje na prednja perforirana vrata ormara punom visinom, ispred pozicije aktivne opreme smještenih unutar samih komunikacijsko/poslužiteljskih ormara.

Karakteristike protoka izmjenjivača topline optimizirane su za najniže moguće gubitke tlaka zraka, a što utječe na smanjenje potrošnju energije ventilatora. Integrirani inverter s odgovarajućim regulatorom služi za regulaciju brzine instaliranog kompresora što omogućuje besprijekorno prilagođavanje izlazne snage, također u djelomičnom opterećenju, a smanjenjem potrošnje energije postiže se i smanjenje operativnih troškova.

Za potrebe nadzora rada sustava hlađenja izvršena je instalacija senzora za detekciju temperature hladnog i toplog zraka, te prikupljeni podaci se nadziru u nadzornom centru. U samom podatkovnom centru točno su određene tople i hladne tone s ciljem povećanja održivosti sustava i energetske učinkovitosti u specifičnom području primjene.

Ukupna cijena radova iznosila je 373.752,15 kn s uključenim PDV-om, te je Ugovor o izvedbi radova i isporuci opreme i usluga sklopljen nakon provedenog postupka javne nabave. Aktivnosti su provedene u sklopu projekta SUSPORT te svi troškovi su financirani iz samog projekta.

Skip to content