SC sastanak za MultiAPPRO i zajednički ITN i AdriLon sastanak

SC sastanak za MultiAPPRO i zajednički ITN i AdriLon sastanak

V. sastanak partnera i III. sastanak mreže stručnjaka za razvoj intermodalnog prijevoza

#LučkaUpravaPloče u svojstvu projektnog partnera sudjelovala je na V. sastanku partnera i III. sastanku mreže stručnjaka za razvoj intermodalnog prijevoza

Pametna platforma za teretni promet u fokusu sastanka projekta Transpogood u Pločama

Od 9. do 11. srpnja 2019. godine održan je u Pločama, u organizaciji Lučke uprave Ploče, sastanak partnera u sklopu projekta TRANSPOGOOD, na kojem su sudjelovali i predstavnici Istarske razvojne agencije.

U Rijeci Održan drugi partnerski sastanak projekta CHARGE

Partneri na projektu CHARGE, čiji je voditelj talijanski RAM (Rete Autostrade Mediteranee), održali su u Rijeci drugi partnerski sastanak.

IDA domaćin sastanka 8 partnera projekta TRANSPOGOOD

TRANSPOGOOD  (TRANSPORT OF GOODS PLATFORM) projekt je koji povezuje osam partnera iz Hrvatske i Italije koji 18 mjeseci rade na unaprjeđenju kvalitete, sigurnosti i ekološke održivosti pomorskog i obalnog transporta.

Održan kick-off sastanak projekta „CHARGE“

Dana 08.05.2018. službeno je započeo projekt CHARGE - Capitalization and Harmonization of the Adriatic Region Gate of Europe. Projekt je započeo Kick-off meetingom u organizaciji Lučke uprave Venecija, kojeg je službeno otvorio g Pino Musolino, predsjednik North Adriatic Sea Port Authority, a na kojem su sudjelovali i predstavnici Lučke uprave Ploče.

Službeno je započeo projekt “MultiAPPRO”

Dana 05.04.2018. službeno je započeo međunarodni projekt naziva MultiAPPRO - Multidisciplinarni pristup i rješenja u razvoju intermodalnog prijevoza u regiji.

ODRŽAN KICK-OFF SASTANAK PROJEKTA „ADRIPASS“

U Trstu se od 31.01. do 01.02.2018. godine održao kick-off sastanak projekta ADRIPASS, u kojem je Lučka uprava Ploče jedan od projektnih partnera.

ODRŽAN KICK-OFF SASTANAK PROJEKTA „TRANSPOGOOD“

U Rijeci je u utorak, 30. siječnja 2018. godine održan kick-off sastanak projekta „Transport of goods platform“ – TRANSPOGOOD, u kojem Lučka uprava Ploče sudjeluje kao projektni partner.

Projekt ADRISTARTER unutar poziva IPA Adriatic CBC

Projekt ADRISTARTER (Advanced Development of macroRegional Infrastructures and Services for Transport and Accessibility of Residents, Tourists and Enterprises) je nastavak i kapitalizacija dosad uspješno provedenih projekata unutar inicijalnog poziva IPA Adriatic CBC uključujući projekte INTERMODADRIA i APC u kojima je sudjelovala Lučka uprava Ploče. Cilj projekta ADRISTARTER je učvrstiti i objedinit pouzdane i integrirane transportne […]

Promocija projekta CARICA u Luci Bar

Predstavnici Lučke uprave Ploče, na čelu s ravnateljem g. Svemirom Zekulićem, prisustvovali su na konferenciji u Baru, Crna Gora, gdje je održana prezentacija Projekta CARICA, u sklopu IPA Adriatic europskog Programa prekogranične suradnje, u kojem kao projektni partner u sudjeluje i Lučka uprava Ploče....

Projekt CARICA Lučke uprave Ploče

Projekt CARICA (Capitalization of Adriatic-Ionian reliable intermodal connections to support the EUSAIR action plan) je nastavak i kapitalizacija dosad uspješno provedenih projekata unutar inicijalnog poziva IPA Adriatic CBC, uključujući i projekt INTERMODADRIA, u kojem je sudjelovala Lučka uprava Ploče...

Isporučene pametne klupe u sklopu projekta “ADRISTARTER”

U sklopu ciljanog pozivnog natječaja IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje (Cross-border Cooperation Programme), Lučkoj upravi Ploče su odobrena financiranja dvaju projekata u kojima je partner ova ustanova. Uz projekt CARICA (puno ime: Capitalization of adriatic-ionian reliable intermodal connections to support the EUSAIR action plan) odobren je i projekt ADRISTARTER (puno ime: Advanced development of macroregional infrastructures and services for transport and accessibility of residents, tourists and enterprises)....

Odobrena dva EU projekta u kojima sudjeluje Lučka uprava Ploče

Lučkoj upravi Ploče pristigla je informacija o odobravanju financiranja projekata iz ciljanog pozivnog natječaja IPA Programa Jadranske prekogranične suradnje (Cross-border Cooperation Programme), u kojem je ova ustanova partner....
 • PROMARES projekt: Cilj PROMARES projekta je suočavanje sa izazovima koji ometaju punopravni razvoj pomorskog i multimodalnog teretnog prometa u području programa. Glavni pristup projekta je uspostava prekogranične suradnje okupljanjem nadležnih ključnih operatora i sudionika u političkim, pravnim i institucionalnim okvirima, kao i nositelja nacionalnih politika s ciljem pojačane suradnje na prekograničnoj pomorskoj djelatnosti kroz korištenje ICT-a, kao alat za prevladavanje uskih grla.

Glavne aktivnosti projekta su:

 • studija detaljne analize svakog područja, trening seminar i izrada prekograničnog akcijskog plana, koji će se testirati kroz pilot aktivnosti
 • testiranje ICT rješenja za pojednostavljenje teretnog prijevoza u lukama te izrada

intermodalnog logističkog čvora

 • uspostava trajne mreže prekogranične suradnje od sudionika do kreatora politike

Sveukupni budžet Projekta: 2,78 mil. €

LUP budžet Projekta: 300.000,00 €

Datum početka Projekta: 01.01.2019

Datum završetka Projekta: 30.06.2021

Partneri:

 1. Port Network Authority Of The Eastern Adriatic Sea, Italija – Vodeći partner
 2. Venice International University, Italija
 3. Interporto Padova S.P.A, Italija
 4. Institute For Transport And Logistics Foundation -Itl, Italija
 5. Port Of Ravenna Authority, Italija
 6. Central Adriatic Ports Authority, Italija
 7. Southern Adriatic Sea Port Authority, Italija
 8. Ram- Rete Autostrade Mediterranee Spa, Italija
 9. Lučka Uprava Rijeka, Hrvatska
 10. Lučka Uprava Ploče, Hrvatska
 11. Pomorski Fakultet U Rijeci, Hrvatska
 12. North Adriatic Sea Port Authority– Ports Of Venice And Chioggia, Italija

Lučka uprava Ploče u svojoj strategiji namjerava iskoristiti sve potencijale natječaja Europske unije na način da kontinuirano prati natječaje, priprema projektne prijedloge, surađuje sa potencijalnim partnerima te pravovremeno dostavlja aplikacije. Dosadašnja iskustva na projektima mogu biti značajno uporište za kreiranje kvalitetne strategije prema nastojanjima da znatan dio financijskih sredstava dobije iz EU fondova. Područje logistike, informatičke povezanosti sa drugim lukama, poticanje korištenja pomorskog i željezničkog prijevoza u odnosu na cestovni, ekologija, sigurnost, energetska učinkovitost kroz korištenje alternativnih izvora energije… su područja gdje Lučka uprava Ploče može kreirati svoje prijedloge.

Lučka uprava bilježi iskustvo na projektima u okviru Programa IPA Adriatic Prekogranične suradnje.

APC projekt (www.apcwindow.eu) : Lučka uprava Ploče je u razdoblju 2012-2013 sudjelovala u Projektu zajedno sa lučkim upravama u Veneciji (Italija) i Igoumenitsa (Grčka) te znanstvenim ustanovama iz Grčke. Projekt je imao za cilj definirati i razviti prototip elektroničkog sučelja za razmjenu podataka između luka uključenih u Projekt. Lučka uprava Ploče je kroz projekt omogućila razmjenu podataka iz svog Lučkog informacijskog sustava (PCS-a) sa kompatibilnim sustavima lučkih uprava – partnera u Projektu.

INTERMODADRIA projekt (www.intermodadria.eu): Lučka uprava je u razdoblju 2012-2015 sudjelovala u Projektu zajedno sa partnerima na čelu s vodećim partnerom Regijom Marche iz Italije, lučkim upravama u Anconi i Bariju, Albanskim institutom prometa i crnogorskom lukom Bar. Ciljevi INTERMODADRIA projekta su bili unaprijeđenje kontejnerskih tokova između uključenih luka (Italije, Albanije, Crne Gore i Hrvatske), podržavanje infrastrukturnih investicija u povezivanju luka sa zaleđem, doprinos usklađivanju i razvoju pravne regulative te financijskih instrumenata koji doprinose intermodalnom prijevozu, doprinos povećanju atraktivnosti lučkih zanimanja te povećanju konkurentnost Short Sea Shipping-a i njegove integraciju u logističkom lancu.

U tijeku je implementacija još dva projekta u okviru Programa IPA Adriatic Prekogranične suradnje i to:

CARICA projekt: Projekt je zamišljen da u razdoblju svibanj-prosinac 2016. realizira planirane aktivnosti kao nastavak i kapitalizacija nedavno završenih projekata Intermodadria i Easyconnecting. Lučka uprava Ploče sudjeluje zajedno sa talijanskim partnerima logističkim centrom Marche, ITL, regijom Veneto, lučkom upravom Ancona, zatim crnogorskim partnerom „Luka Bar“, grčkom lučkom upravom Corfu te Fakultetom za promet i komunikacije iz Sarajeva, Bosna i Hercegovina.

ADRISTARTER projekt: Projekt predstavlja nastavak aktivnosti iz nedavno završenog projekta Intermodadria. Lučka uprava Ploče sudjeluje zajedno sa regijama Abruzzo i Marche, logističkim centrom Marche, Inforrmest, komorom Chieti te zračnom lukom Mostar.