Luka Ploče se nalazi na istočnoj obali Jadranskog mora na lokaciji 43˚ 03′ N i 17˚26′ E te je zbog svoje lokacije od izuzetne važnosti za gospodarstvo susjedne Bosne i Hercegovine čija se državna granica nalazi samo 25 km od luke Ploče, a također i za partnere iz Srbije i Crne Gore, Mađarske i drugih zemalja Srednje Europe.

Smještena je u zaljevu koji sa južne i jugozapadne strane zatvara poluotok Pelješac predstavljajući time prirodni lukobran. Luka Ploče je neposredno povezana sa svojim zaleđem u Bosni i Hercegovini, nadalje sa sjeverno-istočnim dijelom Hrvatske, te sa Srednjom Europom  željezničkom prugom te cestovnom prometnicom (E-73) koja se protežu trasom budućeg ogranka C (Budimpešta – Osijek – Sarajevo-Ploče) Petog Paneuropskog koridora (Venecija – Trst – Budimpešta  – Uzgorod – Lvov)  te će ona biti morska luka ovog ogranka. Ova cestovna prometnica je također jedan od najvažnijih ogranaka TEM/TER projekta te u širem smislu povezuje i europski sjever (Baltik) s Jadranom i od vitalnog je značenja u gospodarskom povezivanju te prometu ljudi i dobara.

Luka Ploče se nalazi i uz Jadransku magistralu (E-65), cestovnu prometnicu koja se pruža od Trsta preko Rijeke i Splita do krajnjeg juga ovog dijela Europe. Suvremena autocesta Zagreb – Ploče je dovršena i s tim je omogućena najbrža veza sa Zagrebom, kao i sa odredištima u srednjoj, zapadnoj i istočnoj Europi. U neposrednom okruženju luke Ploče nalaze se međunarodne zračne luke u Splitu i Dubrovniku (udaljenost cca 120 km) te zračna luka u Mostaru, Bosna i Hercegovina (udaljenost 60 km).

Pozicija luke Ploče omogućava kvalitetnu pomorsku vezu kako sa gradovima na jadranskoj obali Hrvatske i Italije tako i sa lukama čitavog svijeta. Poseban kvalitet je postignut uspostavljanjem redovite feeder linije koja luku Ploče povezuje sa značajnim kontejnerskim lukama u Mediteranu.

Strategija razvoja luke Ploče je i dalje usmjerena najvećim dijelom na zadovoljavanje potreba gospodarstva BiH, a izgradnjom suvremene infrastrukture prema unutrašnjosti, luka će biti u mogućnosti ponuditi svoje usluge i tržištima zemalja Srednje Europe koje je već i prije opsluživala.

Skip to content