Lučka uprava Ploče, u suradnji sa Svjetskom bankom, koja je najveći izvor financiranja kapitalnog ITT projekta u luci Ploče, održali su važan radni sastanak u Sarajevu pod nazivom: ‘Unaprjeđenja za olakšavanja trgovine u luci Ploče u poveznici s Paneuropskim prometnim koridorom Vc’.

 

Cilj održane Konferencije je omogućiti luci Ploče brži i kraći protok robe na Koridoru Vc, kako bi se povećala učinkovitost i kvaliteta lučkih usluga, zbog čega su na njoj prisustvovali svi važni poslovni subjekti koji mogu pridonijeti stvaranju efikasnog intermodalnog transporta s distributivnim centrima i terminalima na prometnom pravcu Ploče-Sarajevo-Budimpešta.
Među njima, bili su predstavnici Svjetske banke, Europske komisije, sektora transporta, željeznica, carine i granične kontrole, te visoki državni predstavnici iz svih zemalja duž Koridora Vc, uključujući i Hrvatske. Lučku upravu Ploče zastupala je ravnateljica dr.sc. Deša Rathman sa svojim pomoćnicima, Nenom Crljenko Dropulić i Svemirom Zekulićem, a Konferenciji su nazočili i predstavnici Luke Ploče d.d. na čelu s http://eviagraforsale.com/ kap. Ivanom Pavlovićem. Od hrvatskih uzvanika, sudjelovali su i predstavnici iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

U uvodnom govoru, goste je pozdravila i ravnateljica Lučke uprave Ploče, dr.sc. Deša Rathman koja je govorila o značajnim investicijama u luci Ploče, trenutno u fazi realizacije kroz ITT Projekt, te se slijedom njih, osvrnula i na važnost gospodarske i prometne integracije luke Ploče.

Potrebno je integrirano upravljanje logistikom i svim poslovnim procesima, kao i formalno-pravni okvir za realizaciju poslovnih aktivnosti na maksimalnoj razini, zbog čega smo se i okupili ovdje

,kazala je ravnateljica.

Naglasila je i kako je kapitalnim infrastrukturnim ulaganjima kroz projekt ITT, u luci već izražena veća angažiranost privatnog sektora u vidu novih razvojnih projekata, zbog čega je nužno unaprijediti efikasnost trgovinskog poslovanja, s kojim bi se luka Ploče bolje pozicionirala na tržištu.

Kroz radne grupe koje su formirane u više skupina s predstavnicima iz raznih sektora, identificirane su prioritetne transportne i trgovačke barijere za nesmetan transport i trgovinu na Koridoru Vc, te su razmotreni izazovi i rješenja s kojima će se pristupati njihovom otklanjanju u skorijoj budućnosti. Ujedno su uspostavljeni mehanizmi za buduću koordinaciju i izradu kratkoročnog akcijskog plana te su dogovorene naredne zajedničke aktivnosti u vidu novog susreta u Zagrebu, Beogradu i Pločama.

Podsjetimo, Lučka uprava Ploče je već angažirala konzultanta MC Mobility i podizvođača, Pomorski fakultet u Rijeci, kako bi izradili srednjoročni poslovni plan i strategiju za implementaciju rješenja po pitanju prepreka u transportu i trgovini luke Ploče. Tim povodom su i dogovoreni značajni radni sastanci koji okupljaju sve ključne dionike javnog i privatnog sektora.

Cilj je da luka Ploče izraste u luku koja će biti prepoznata kao centar za integriranu transportnu logističku platformu međunarodne trgovine, posebno one koja gravitira paneuropskom koridoru Vc, gdje predstavlja polaznu točku. Samim tim, ima izrazito značajnu ulogu u povezivanju Europske unije s regijom Jugoistočne Europe, zbog čega su trenutno u tijeku velika infrastrukturna ulaganja koja ujedno obvezuju na intenzivni rad na povećanju konkurentnosti ukupnog transportnog pravca Ploče-Budimpešta tj. Koridora Vc, kao preduvjeta za plasman luke na tržište.

Eliminiranjem prometnih barijera za protok robe na Koridoru Vc, kako do industrijskog zaleđa susjedne Bosne i Hercegovine, tako i šireg gravitacijskog područja zemalja srednje Europe te povećanim kapacitetima luke Ploče koja će se dobiti Projektom ITT, nedvojbeno se ostvaruju preduvjeti da luka Ploče bude jedna od vodećih na ovom dijelu Europe.

Skip to content