Predstavnici američke Vlade posjetili su Lučku upravu Ploče krajem prošlog tjedna, u sklopu doniranja portalnih radijacijskih monitora Carinskoj upravi, koji će biti instalirani na novom Ulaznom terminalu, što se gradi u sklopu kapitalnog ITT projekta u luci Ploče.

Sastanku su nazočili predstavnici Lučke uprave Ploče na čelu s ravnateljicom dr.sc. Dešom Rathman, predstavnici Carine, MUP-a i granične policije te predstavnici američkog Ministarstva energetike i firme SES TECH, koja će upravljati uvođenjem navedenog sustava na pločanskom lučkom području. Tom prilikom izvršeno je uspješno testiranje opreme, kao i primopredaja projektne dokumentacije Carini te su dogovoreni akcijski planovi, kako bi se izvršile sve pripreme za potpunu operabilnost sustava.

Instalacija portalnih radijacijskih monitora u luci Ploče dio je donacije američke Vlade Ministarstvu financija Republike Hrvatske i Carinskoj upravi, u sklopu poboljšanja sustava poslovanja na graničnim prijelazima širom Hrvatske.

Riječ je o suvremenoj opremi i široko rasprostranjenoj instalaciji i u morskim lukama i aerodromima, a na Ulaznom kompleksu luke Ploče služit će za kontrolu ulaza vozila, tereta i osoblja na lučkom području. Smatra se učinkovitim alatom za detekciju nezakonitog kretanja robe, održavajući stopu lažnih uzbuna niskom te omogućuje skeniranje čak stotine vozila u jednom satu,  čime će uvelike doprinijeti učinkovitosti carinskog poslovanja u luci Ploče.

Podsjetimo, Ulazni terminal gradi se u sklopu ITT projekta, www.eviagraforsale.com/ vrijednog milijardu kuna koji završava krajem ove godine. Osim što će objediniti sve ključne subjekte lučkog poslovanja, poput carine, policije i lučke uprave, ujedno podrazumijeva suvremenu tehnološku opremljenost, u svrhu povećanja efikasnosti lučkog poslovanja.

Skip to content