Lučka uprava Ploče, prošli je tjedan pustila u rad novi Ulazni terminal u luku Ploče. Investicija je to vrijedna oko 86 milijuna kuna sa PDV-om, koja je financirana iz kredita Svjetske banke i proračuna Republike Hrvatske u okviru Projekta Integracije trgovine i transporta u luci Ploče. Radove je izvela zajednica ponuditelja u sastavu: Mucić&Co.d.o.o., Vijadukt d.d., i GK Grupa d.o.o. Kompleks Ulaznog terminala u luku sastoji se od; nastavka brze ceste u luku, parkirališta za vozila u dolasku i odlasku iz luke, upravne zgrade i kontrolnog punkta sa graničnim prijelazom.

Nastavak brze ceste spaja glavnu lučku cestu br.2. sa brzom cestom koja povezuje luku Ploče sa autocestom A1. Ukupna dužina prometnice iznosi cca. 320 metara sa svom potrebnom infrastrukturom. Objekt upravne zgrade obuhvaća prostorije za službe Lučke uprave, carine i policije kao i prostorije za obavljanje komercijalnih djelatnosti poput agencija i špedicije te manjim dijelom za obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Korisna površina upravne zgrade iznosi cca. 4000 metara četvornih.

Parkirališni prostor obuhvaća vanjsko parkiralište za vozila u dolasku, površine 28,500 m2 i unutarnje parkiralište za vozila u odlasku, površine 17,800 m2. Riječ je o suvremenom parkirališnom prostoru sa svom potrebnom infrastrukturom, uključujući i IT sustav za kontrolu, nadzor i naplatu parkinga. Cjelokupna površina Ulaznog terminala obuhvaća oko 50000 m2.

Namjera je Lučke uprave da se cjelokupni Ulazni terminal stavi u potpunu funkciju postupno. Prva faza podrazumijeva puštanje u rad kontrolnog punkta sa graničnim prijelazom te vanjskog i unutarnjeg parkirališta. Nakon toga, slijedi useljavanje službi Lučke uprave, carine i policije kao i koncesioniranje uredskih i ugostiteljskih sadržaja.

„Ulazni terminal u luku Ploče je suvremeni automatizirani terminal koji će unaprijediti prometne tijekove i optimizirati poslovne procese na zadovoljstvo svih korisnika luke i članova lučke zajednice“, istaknuo je dr.sc. Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, te najavio skoro puštanje u rad i novog terminala za rasute terete, što će uvelike poboljšati konkurentnost luke Ploče i njeno pozicioniranje kao bitne sredozemne luke i ulaznih vrata za Vc europski prometni koridor.

Skip to content