Na lučki pristan na terminalnu za rasuste terete iskrcana je dizalica s najvećim prekrcajnim kapacitetom. Za iskrcaj su korištene grede i izlučni vinčevi, izvlačenje je trajalo oko dva sata, a okretanje kotača u smjeru kranskih staza još desetak sati.

Pretovarni kapacitet dizalice je 2000 tona na sat i značajno je veći od svega s čime luka raspolaže. Dizalica će se koristiti za pretovar rasutih tereta, uglavnom ugljena i željezne rude. Sa spuštenom rukom visoka je 61,7 metara, a s podignutom rukom 83 metara. Doseg joj je 38 metara i može opsluživati Capesize brodove nosivosti 180 tisuća tona i gazom od 18 metara.

Proizveo ju je poznati svjetski proizvođač iz Kine DHHI, a u njoj je instalirana Siemensova oprema. Ugljen će se istovarati u dozere na samoj dizalici, nakon čega će se prenositi na sustav pokretnih traka direktno do odredišta. Iznad dozera biti će instaliran sustav rasprskivanja tereta pomoću vodene maglice, kao i na svakom prekrcajnom mjestu do skladišta.

Dizalica je u Ploče dopremljena specijalnim brodom za prijevoz teških tereta Mega Trust, dugačkim 148 metara, koji je, sa širinom od 50 metara, uvjerljivo najširi brod koji je do sada uplovio u pločansku luku. Dio je, oko 40 milijuna eura vrijedne, prekrcajne i druge opreme koji Luka Ploče d.d. instalitra na novom terminalu za rasute terete godišnjega kapaciteta 4,6 milijuna tona u prvoj fazi.

 

Skip to content