Putnički brod MV “ASTORIA”, koji plovi pod portugalskom zastavom za kompaniju Cruise & Maritime Voyages, uplovio je u Luku Ploče i privezan je na Obali 7. Doveo je u Ploče 349 putnika, uglavnom umirovljenika iz Francuske, Belgije, Njemačke, Švicarske koji su danas posjetili Mostar.

Izgrađen je 1946. godine u švedskom brodogradilištu Götaverken za tvrtku Swedish America Line (SAL). Tijekom svoje sedam desetljeća duge povijesti plovio je pod raznim imenima i za različite kompanije da bi od ožujka 2016. bio imenovan kao Astoria.

Trenutno je drugi najstariji putnički brod, poslije Sea Clouda (1942.). Astoria je postala poznata nakon što se je 1956. godine sudarila sa talijanskim kruzerom SS Andrea Doria ispred obala Massachusettsa. Tom prilikom je Andrea Doria potonula, poginulo je 46 ljudi.

U prosincu 2008. Astoria je (pod imenom Athena) bila napadnuta od strane pirata na njenom putu prema Australiji. Akcija pirata nije nije uspjela, posada se spasila vodenim topovima. Prilično burna prošlost ovog relativno malog cruisera. Astoria je dužine 160 metara, pokretana sa 2 dizel motora od 10,700 kW maksimalne brzine 19 čvorova (35 km/h). Kapacitet je 556 putnika.

U Pločama se zadržava samo jedan, a slijedeće odredište na kružnom putovanju mu je Korčula.

Skip to content