Terminal za rasute terete, gledano tehnološki i financijski, zasigurno je najznačajniji podprojekt u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transport, za koji je samo za izgradnju ugovoren iznos preko 400 milijuna kuna. Njegova funkcija odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od 6 milijuna tona godišnje u konačnoj fazi te poboljšanje prekrcajne tehnologije, što će rezultirati porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Samim tim povećat će se konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom te u konačnici omogućiti bolje pozicioniranje na tržištu, prema kojemu bi se prepoznao značaj luke Ploče u europskom poslovnom okruženju.
Nalazi se na jugozapadnom dijelu luke na obali kanala Vlaška, a planirane su dvije faze izgradnje. Prva faza terminala gradi se s reduciranom prekrcajnom opremom kapaciteta 3,6 milijuna tona godišnje.

Konstrukcija pristaništa novog terminala za rasute terete predviđena je za mogućnost priveza brodova do 180 tisuća DWT (deadweight tonage – nosivosti). Pristanište je otvorena armirano-betonska konstrukcija duga 317,5 metara i 30 metara široka, s približno 56 metara dugim i 22 metara širokim pristupnim mostom koji povezuje pristanišnu konstrukciju sa skladišnom zonom.

Terminal za rasute terete predstavlja komponentu koja se realizira po principu javno-privatnog partnerstva između Lučke uprave Ploče i koncesionara Luke Ploče d.d. Sredinom 2016. je izgrađena infrastruktura, što je obveza Lučke uprave Ploče, dok se tijekom 2017. očekuje ugradnja prekrcajne opreme, što je obveza koncesionara i s kojom terminal postaje operativan.

Skip to content