GEOPROMETNI POLOŽAJ LUKE PLOČE

Luka Ploče se nalazi na istočnoj obali Jadranskog mora na lokaciji 43˚ 03′ N i 17˚26′ E te je zbog svoje lokacije od izuzetne važnosti za gospodarstvo susjedne Bosne i Hercegovine čija se državna granica nalazi samo 25 km od luke Ploče, a također i za partnere iz Srbije i Crne Gore, Mađarske i drugih zemalja Srednje Europe.

VIDI

POVIJESNI RAZVOJ LUKE PLOČE

Povijesni izvori govore da je zamisao o spajanju Bosne s morem nastala već polovicom 19. stoljeća. Početak gradnje željeznice u BiH počinje međutim tek za vrijeme Austrougarske monarhije 1878. kako bi povezala unutrašnjost s tadašnjom svojom provincijom Dalmacijom.

VIDI

SLOBODNA ZONA LUKE PLOČE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse tristique quis tellus at rutrum. Phasellus eu egestas est, at ullamcorper ex. Maecenas a tristique nulla, non efficitur elit. Integer consequat convallis diam nec lacinia. Donec at massa sit amet risus posuere auctor. Sed ut felis ac nisi eleifend ultricies vitae a leo.

VIDI

LUČKI KAPACITETI

Luka u Pločama je luka univerzalne namjene što znači da služi za prekrcaj gotovo svih vrsta tereta koji se pojavljuju u međunarodnom pomorskom prometu. Unutar same luke postoje područja specijalizirana za opsluživanje pojedinih vrsta tereta.

VIDI

LUKA METKOVIĆ

Odlukom o osnivanju Lučke uprave Ploče od 18.02.1997. godine, Vlada RH utvrdila je lučko područje kojim upravlja Lučka uprava Ploče, a koje se sastoji od lučkih bazena Ploče i Metković.
Bazen Metković obuhvaća područje koje se desnom obalom Neretve proteže od mosta do svjetionika Jerkovac,

VIDI