U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović međunarodni znanstveni skup pod nazivom „Valorizacija Intermodalnoga Logističkoga Koridora Ploče-Mostar-Sarajevo-Vukovar (Srednji Jadran-Podunavlje). Skupu su nazočili predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, politički i ekspertni dionici izvršne vlasti, lokalne i regionalne uprave, zastupnici u europskom parlamentu, diplomatski predstavnici, predstavnici vjerskih i društvenih zajednica, predstavnici akademske i znanstvene zajednice te regionalne razvojne agencije.
Koridor Jadran-Podunavlje ima ogromnu strategijsku važnost za istočnu i južnu Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Valorizacija ovoga koridora važna je , ne samo s prometnog i ekonomskog , već i sa sigurnosnog aspekta. Novi geopolitički odnosi u cijeloj regiji kao rezultat osamostaljenja novih država koje su nacionalno, religijski i kultorološki različitih pripadnosti, podržavaju tezu da bi predloženi koridor dobio potporu euroatlanskih partnera kao vrlo bitan sigurnosni čimbenik.

S druge strane, novi geoekonomski odnosi u regiji, kao i znatno nedavno povećanje kapaciteta Sueskog kanala, za ovaj koridor otvaraju mogućnost privlačenja stranih ulaganja, a posebice investitora sa dalekog istoka. Kontejnerski promet u ukupnom prometu kroz Sueski kanal sudjeluje s oko 60 postoi ima tendenciju rasta . Promet kroz Sueski kanal se do 2013. godine  povećao za dva i pol puta, odnosno s 14 na 38,2 milijuna kontejnerskih jedinica.

Tematika ovog skupa otvorit će sveobuhvatnu raspravu na temu revalorizacije geostrategijskog položaja Hrvatske u Europi, s jedne strane pozicioniranje Hrvatske u srednjoeuropskoj regiji priključivanjem u TEN-T (Trans European Network-Transport) koridor Baltik-Jadran, a s druge strane sagledavanja mogućnosti konektiranja TEN-T koridora prema Crnom moru.

Posebni značaj na ovom skupu dat je luci Ploče kao početnoj/završnoj točki koridora. U ime Lučke uprave Ploče prezentaciju je održao dr.sc. Tomislav Batur, pomoćnik ravnateljice. U prezentaciji je poseban naglasak dat na implementaciju dugogodišnjeg strateškog projekta razvoja luke Ploče u okviru kojeg su izgrađeni novi terminali za kontejnere, rasute terete, novi ulazni terminal kao i lučki informacijski sustav te ostala prateća infrastruktura. Projekt Integracije Trgovine i Transporta započet je 2005. godine. Dionici u projektu su bili Hrvatska Vlada kroz resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Svjetska banka, Lučka uprava Ploče i Luka Ploče d.d. Ukupna vrijednost projekta uključujući javno i privatno financiranje kreće se oko milijardu i pol kuna. Ovim projektom značajno su povećani tehnički kapaciteti pretovara luke Ploče koji se od pretprojektnih  pet milijuna tona sada procjenjuju na više od deset milijuna tona. Koristi od ovog projekta su višestruke, kako za Hrvatsku tako i za susjednu BiH. Hrvatska će ostvariti povrat na investiciju kroz povećanje lučkog prometa, uz to se očekuju i značajni ekonomski multiplikativni učinci na lokalnu zajednicu i uže gravitacijsko područje luke Ploče, dok će susjedna BiH imati pozitivne ekonomske učinke kroz povećanje konkurentnosti njihovih roba uslijed modernih prekrcajnih opcija u luci Ploče, kao i manje transportne troškove za svoje robe zbog novih kapaciteta u luci Ploče.

Skip to content